пʼятниця, 29 квітня 2022 р.

Важливе від МОН України. НМТ -національний мультипредметний тест

 

КЛЮЧОВЕ ПРО НМТ

Нагадуємо, для вступу до ЗВО у 2022 році необхідно скласти національний мультипредметний тест, який складатиметься з трьох блоків завдань – з української мови, алгебри та геометрії, а також з історії України.

Блок з української мови охоплюватиме мовні теми, вивчення яких передбачено у шкільному курсі предмета. У блоці не буде завдань, які передбачають письмову розгорнуту чи коротку відповідь, а також завдань з української літератури. 

Зміст завдань блоку із математики відповідатиме чинній програмі ЗНО, яка охоплює всі теми з алгебри й геометрії зі шкільного курсу. Учасники матимуть можливість скористатися надрукованими довідковими матеріалами. Для розв’язання завдань впродовж тестування можна використовувати чернетку. 

Зміст завдань блоку з історії України відповідатиме чинній програмі ЗНО з історії України. Ця частина охоплює теми, передбачені у шкільному курсі цієї дисципліни. Важливо, що в блоці будуть завдання, що стосуються історичного періоду «Історія України 1914 р. – початку ХХІ ст.».

Завдання оцінюватимуть відповідно до схеми нарахування балів, застосовуваної в ЗНО. Результат учасник знатиме після виконання блоків НМТ. Пізніше результат кожного блоку буде також переведено у шкалу 100-200 балів. 

Планується проведення трьох сесій НМТ: основної та додаткової в липні, а також спеціальної у вересні. НМТ проводитимуть очно у спеціальних тимчасових екзаменаційних центрах (аудиторії шкіл і університетів, де будуть створені комп’ютерні класи та працюватимуть інструктори). Розглядається можливість організації проведення НМТ у країнах ЄС.

 

ЗАПРАЦЮВАВ ОСВІТНІЙ ЧАТ-БОТ

МОН та DECIDE презентували освітній чат-бот EducationUaBot. Він допоможе знайти необхідну інформацію про:

  • пошук садочка, школи або коледжа за кордоном;
  • онлайн-навчання в Україні;
  • відновлення особистих документів про освіту;
  • продовження викладання та роботи під час війни.

Крім того, за допомогою чат-бота можна дізнатися про повернення до навчання (незалежно від місця знаходження).

 

ЗАРПЛАТА ОСВІТЯН ПІД ЧАС ОСОБЛИВОГО ПЕРІОДУ

Міністр Сергій Шкарлет пояснив деталі щодо оплати праці освітян, які перебувають на тимчасово окупованих територіях України.

Так, вимушений простій сплачується у розмірі двох третин від заробітної плати, крім того, в сфері освіти діє галузева угоду між МОН та Профспілкою працівників освіти і науки, згідно з якою керівники установ і закладів освіти повинні забезпечити виплату середньомісячної заробітної плати працівникам.

Оплата простою, що відбувається не з вини працівників (зокрема й непедагогічних і тих, які працюють за сумісництвом), виплачується в розмірі середньої заробітної плати. Здійснення оплати праці доручено органам управління у сфері освіти місцевих органів виконавчої влади та органам місцевого самоврядування.

Виплата зарплати може здійснюватися, якщо на окупованій території відбувається освітній процес за українськими стандартами та є можливість виїхати на підконтрольну українській владі територію для здійснення казначейських процедур. Освітяни, які перейдуть на освітній процес за російськими стандартами, будуть розцінені як колаборанти та нестимуть кримінальну відповідальність.

 

СЕРТИФІКАЦІЯ ВЧИТЕЛІВ 2022: ЗМІСТ ТЕСТУ, РОЗПОДІЛ ЗАВДАНЬ,
СХЕМА НАРАХУВАННЯ БАЛІВ

УЦОЯО затвердив зміст тесту, орієнтовний розподіл завдань і схему нарахування балів сертифікації педагогічних працівників 2022 року. Тест міститиме 100 завдань з вибором однієї правильної відповіді, на виконання яких буде відведено 180 хвилин.

Докладніше про орієнтовний розподіл завдань та деталі оцінювання читайте тут

Нагадаємо, цьогоріч змінено терміни реєстрації для проходження сертифікації педагогічних працівників – вона триватиме впродовж 1-15 серпня.

 

РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ЗАРАХУВАННЯ ДІТЕЙ ДО 1-ГО КЛАСУ
В УМОВАХ ВОЄННОГО ЧАСУ

Оприлюднено рекомендації МОН щодо зарахування дітей до 1-го класу шкіл в умовах воєнного часу. 

Так, у зв’язку з воєнним станом, під час прийому документів необхідно враховувати, що діти (або один із батьків), які мають довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, довідку про звернення за захистом, посвідчення біженця, посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту або якій надано тимчасовий захист, а також не мають одного чи обох документів, також зараховуються до ЗЗСО.

Докладно про рекомендації – за посиланням.  

 

ТЕРМІН ТРАНСФОРМАЦІЇ САНАТОРНИХ ШКІЛ ПРОДОВЖЕНО ДО 2025 РОКУ

Верховна Рада продовжила строк трансформації санаторних шкіл (санаторних шкіл-інтернатів) до 1 липня 2025 року. 

Крім того, передбачається надання засновникам можливості ухвалювати рішення щодо створення у складі ЗЗСО оздоровчо-профілактичного підрозділу, який сприятиме розвитку інклюзивної освіти шляхом забезпечення дітей з ООП якісними корекційно-розвитковими послугами за місцем навчання.

 

ПУТІВНИК ПО ВСЕУКРАЇНСЬКІЙ ШКОЛІ ОНЛАЙН

Український інститут розвитку освіти розробив «Путівник по Всеукраїнській школі онлайн». В ньому – коротка інструкція, як зареєструватися, користуватися функціоналом платформи, інтегрувати матеріали в навчання. Путівник доступний за посиланням.

Оскільки зараз значна кількість учнів перебувають за межами України і їм допомагають місцеві учителі, путівник також доступний англійською мовою.

Веб-платформа «Всеукраїнська школа онлайн» – проєкт МОН, що реалізується спільно з Українським інститутом розвитку освіти та Міністерством цифрової трансформації України. В умовах воєнного стану веб-платформа значно допомагає в організації освітнього процесу. Уже зараз на платформі понад 350 тисяч користувачів.

На ВШО є 73 курси для 5-11 класів. Курси містять уроки, об’єднані в тематичні розділи. Уроки на ВШО включають цікаве коротке відео, конспект із основними питаннями теорії, завданнями, схемами і картами, а також тестові завдання для самоперевірки. Кожна тема закінчується підсумковим тестом, що дає можливість відстежувати прогрес у навчанні.

 

МОЖЛИВОСТІ ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІД НАУКОВОГО ЛІЦЕЮ ЧУРЮМОВА

Науковий ліцей «Міжнародна зелена школа імені К. Чурюмова» ще у перший день війни запустила волонтерську освітню платформу «Оборона дітей України» та розпочала безкоштовні онлайн-заняття для школярів 1-11 класів зі всієї України.

Онлайн-школа пропонує учням усіх класів доступний шлях продовжити навчання та отримати свідоцтво за 4, 9, 11 клас за стандартною програмою навчання (безкоштовно) або за програмою спеціалізованої освіти наукового профілю (за умовами ліцею).

Школярі, які мають доступ до інтернету, можуть вчитися з викладачами в режимі реального часу. Розклад навчання складається з предметів шкільної програми, а також авторських курсів. Реєстрація на навчання – за посиланням.

Крім цього, представники Ліцею створили Дорожню карту для випускників і батьків «5 кроків, як отримати державні документи про освіту».

 

«КИЇВСТАР» СКАСОВУЄ ТАРИФІКАЦІЮ ІНТЕРНЕТУ В ЗАСТОСУНКАХ
ДЛЯ НАВЧАННЯ ТА РОБОТИ ОНЛАЙН

За ініціативи МОН компанія «Київстар» скасовує тарифікацію мобільного інтернету в популярних застосунках для відеодзвінків.

Так, не зніматимуться мегабайти з рахунків абонентів передплати за користування Zoom, Microsoft Teams, Google Meet та Google Classroom. Завантаження файлів у цих застосунках відбуватиметься згідно зі стандартними умовами користування мобільного інтернету.

Послуга «Знання без меж» діє у більшості тарифів «Київстар» та дозволяє користуватися популярними освітніми застосунками без додаткової тарифікації. Серед них: Wikipedia, Coursera, Prometheus, Всеукраїнська школа онлайн тощо. Також зауважимо, що мобільний інтернет у додатках для відеодзвінків та інших сервісів не тарифікуватиметься на території України та при умові використання одного із цих застосунків на мобільному телефоні.

 

ПОСІБНИК ДЛЯ ДІТЕЙ
ПРО ПРАВИЛА ПОВЕДІНКИ З ВИБУХОНЕБЕЗПЕЧНИМИ ПРЕДМЕТАМИ

В умовах воєнного стану найголовніше – зберегти життя та здоров’я кожного українця. Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій спільно з видавництвом «Ранок» розмістило у відкритому доступі книжку «Мінна безпека не без ПЕКа», яку важливо прочитати батькам разом із дітьми.

Посібник у форматі коміксу роз‘яснює дитині основні правила поведінки з вибухонебезпечними предметами. Правильні дії головних героїв у ситуаціях, пов’язаних із мінами чи вибухонебезпечними предметами, стануть взірцем для наслідування.

Завантажити видання можна безкоштовно за посиланнями: 1 частина 2 частина.

 

На сьогодні все! Дякуємо, що залишаєтесь із нами на зв’язку.

До наступного четверга!

 

З любов'ю
команда Міністерства освіти і науки України

 

- - -

Нагадуємо, що отримувати цю розсилку – справа виключно добровільна. Якщо ви НЕ ХОЧЕТЕ її читати, будь ласка, дайте знати у цій формі.

Якщо ж ви знаєте колег, які теж хотіли би отримувати такі листи, надішліть їм для заповнення посилання на відповідну анкету:

Ви також можете дати нам поради щодо вдосконалення наших листів – це можна зробити за посиланням




Немає коментарів:

Дописати коментар