четвер, 19 травня 2022 р.

Новини від МОН 20.05.2022

 

У новому листі нашої регулярної розсилки дізнавайтесь про календарний план НМТ-2022, перелік населених пунктів, у яких можна буде складати НМТ, освітні пільги для учасників бойових дій та їхніх дітей, а також про інші важливі новини. 

 

КАЛЕНДАРНИЙ ПЛАН НМТ-2022 

Затверджено календарний план організації та проведення у 2022 році національного мультипредметного тесту. Тестування проходитиме в три сесії:

  • основна: 18 липня – 10 серпня;
  • додаткова: 16–20 серпня;
  • спеціальна: 12–16 вересня.

Ті, хто не зможе прибути до тимчасових екзаменаційних центрів під час основної сесії, зможуть пройти тестування під час додаткової або спеціальної сесій. Для цього учасникові/учасниці потрібно подати заявку для участі у відповідній сесії тестування.

До 12 липня для учасників з’явиться можливість завантажити зі своїх Інформаційних сторінок запрошення-перепустки, де буде зазначено дату, час і місце проведення НМТ. Учасники ж інших сесій матимуть змогу дізнатися про дату, час і місце тестування до 12 серпня (додаткова сесія) і 10 вересня (спеціальна сесія). 

 

ПЕРЕЛІК НАСЕЛЕНИХ ПУНКТІВ, У ЯКИХ МОЖНА БУДЕ СКЛАСТИ НМТ

МОН затвердило перелік населених пунктів України, у яких буде сформовано попередню мережу тимчасових екзаменаційних центрів для проведення національного мультипредметного тесту. 

Попередньо заплановано, що тестування проходитиме у 20 областях України та м. Києві. Наразі неможливо провести НМТ у Донецькій, Луганській, Харківській, Херсонській областях та АР Крим. Учасники, які не зможуть дістатися до місць проведення основної сесії НМТ, зможуть подати заявки для участі в додатковій або спеціальній сесіях тестування.

З міркувань безпеки назви населених пунктів, де відбудуться тестування, не оприлюднюються. Однак учасники на своїх інформаційних сторінках з 20 травня до 7 червня включно матимуть змогу підтвердити бажання взяти участь у НМТ і вибрати з наданого переліку найзручніший для доїзду населений пункт.

Більше деталей – ось тут

 

ОСВІТНІЙ ПРОЄКТ 0 STRESS ДЛЯ УЧАСНИКІВ НМТ

Аби допомогти випускникам підготуватися до складання НМТ і мінімізувати розгубленість та хвилювання щодо нового формату вступних випробувань, освітня організація «Навчай для України» за підтримки Посольства Фінляндії в Україні запускає безкоштовний навчальний проєкт «0 Stress».

Усі охочі можуть зареєструватися на сайті multitest-2022.info і вже з 23 травня доєднатися до групових занять з української мови, математики та історії України. Старт навчання – 23 травня, кінець – 17 липня. Зареєструватися та розпочати навчання можна і після 23 травня, але не пізніше 28 травня.

Більше деталей – на multitest-2022.info.

 

УЧАСНИКАМ БОЙОВИХ ДІЙ ТА ЇХНІМ ДІТЯМ
НАДАЮТЬСЯ ПІЛЬГИ ДЛЯ ЗДОБУТТЯ ОСВІТИ

Учасникам бойових дій та їхнім дітям надається державна цільова підтримка для здобуття професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти в державних і комунальних навчальних закладах.

Докладно про пільги – у цьому матеріалі

 

ЗАРАХУВАННЯ ДО ШКІЛ ПОВИННО БУТИ ЗДІЙСНЕНО ДО ПОЧАТКУ 22/23 Н.Р.

Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет підписав наказ щодо зарахування учнів до закладів загальної середньої освіти в умовах воєнного стану в Україні.

З метою збереження життя та здоров’я учасників освітнього процесу в умовах воєнного стану, органам управління у сфері освіти місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, керівникам державних і комунальних ЗЗСО впродовж строку дії воєнного стану та до початку 2022/23 навчального року необхідно:

  • організувати прийом заяв і додатків про зарахування до закладів освіти для здобуття загальної середньої освіти в 2022/23 навчальному році;
  • забезпечити проведення конкурсних випробувань для 5-11 класів ЗЗСО;
  • здійснити видачу наказів про зарахування.

 

ДОПОМАГАЄМО ДІТЯМ ГОВОРИТИ ПРО ПОЧУТТЯ ПІД ЧАС ВІЙНИ:
ПРЕЗЕНТАЦІЯ БУКЛЕТА З УПРАВЛІННЯ ПЕРЕЖИВАННЯМИ

25 травня під час вебінару буде презентовано буклет «Екіпаж Кіп дає раду своїм переживанням». До участі запрошуються зокрема і педагоги. 

Розробники буклета – фахівці з психології розвитку, педагогіки та травматології освітньої компанії FunAcademy та неурядової організації Protect Children з Фінляндії.

Буклет «Екіпаж Кіп дає раду своїм переживанням» розрахований на дітей 4-9 років. Вони можуть працювати самостійно або разом із дорослим. Оповідання та вправи дають можливість дітям задуматися над власними почуттями, висловити їх. Водночас дорослий підтримає дитину в часи травматичних переживань та стресу і може допомогти розпізнати почуття, викликані переживаннями або переляком.

  • Дата: 25 травня 2022 року.
  • Час: 15:00 – 17:00 за київський часом.
  • Формат: онлайн у Zoom. Вебінар відбуватиметься українською та англійською мовами. Передбачено синхронний переклад. 
  • Реєстрація – обов'язкова, відбувається за посиланням: bit.ly/39FINRA.
  • Пізніше також буде доступний відеозапис вебінару.

 

ЯК ПЕРЕЖИТИ ГОРЕ ТА ВТРАТУ – ПОРАДИ ПСИХОЛОГІВ

Група волонтерів-психологів, що реалізує проєкти для дітей і дорослих, продовжує надавати рекомендації для підтримки психічного здоров’я українців. Як зазначають психологи, у такий час не варто говорити, що треба бути сильними та триматися, варто дозволити собі відчути емоції, з якими супроводжуються зміни. У пригніченому стані важко відпустити втрату, особливо якщо почуття не прожиті. Не забороняйте собі сумувати, душевні рани не затягуються у такий спосіб.

Шукайте легкі та корисні поради з питань безпеки та психології, а також цікаві факти та спостереження в Телеграм-каналі «Подбай про себе».

 

ІНФОКОМІКС ВІД МОН У ВОЄННИЙ СТАН:
ЗАХИСНИК УКРАЇНИ ПРОДОВЖУЄ ПІДТРИМУВАТИ ДІТЕЙ

Команда МОН розробила інформаційний комікс для дітей у воєнний стан, що складається з інформаційних порад для малечі. Спочатку порадами з дітьми поділився захисник України, згодом читачі познайомилися із волонтером і пілотом.

Захисник України переконує, що поки в нашій державі триватиме воєнний стан, він продовжуватиме оберігати всіх українців.

Із коміксом ознайомлюйтесь тут.

 

На сьогодні все! Дякуємо, що залишаєтесь із нами на зв’язку.

До наступного четверга!

 

З любов'ю
команда Міністерства освіти і науки України

 

Немає коментарів:

Дописати коментар