четвер, 12 травня 2022 р.

Важливе від МОН 13.05.2022

Сьогодні у нашому листі дізнавайтесь про спеціальну «гарячу лінію» УЦОЯО для потенційних учасників НМТ, посібник для українських школярів у ЄС, який допоможе подолати мовні бар’єри, путівник по Всеукраїнській школі онлайн від УІРО, а також про інші важливі новини. 

 

ВСТУП-2022: СПЕЦІАЛЬНА «ГАРЯЧА ЛІНІЯ» УЦОЯО

З 12 до 19 травня в Українському центрі оцінювання якості освіти працюватиме спеціальна «гаряча лінія». Потенційним учасникам НМТ вже надіслали повідомлення з даними для входу на Інформаційну сторінку. Якщо смс від Centr_ZNО не надходило, необхідно зателефонувати на «гарячу лінію» й дізнатися необхідну інформацію.

Телефони «гарячої лінії»: 

Якщо виникатимуть нші запитання, наприклад, щодо реєстрації на НМТ, особливостей його складання тощо, можна зателефонувати до Українського (+38 095 903 95 10) або до регіональних центрів оцінювання якості освіти. 

Загалом майже 400 тисячам потенційних учасників НМТ вже надіслано SMS-повідомлення. 

 

СТАРТУВАЛА СЕРІЯ ВЕБІНАРІВ З ПІДГОТОВКИ ДО НМТ

12 травня ГС «Освіторія» та ЮНІСЕФ запустили щоденні безкоштовні вебінари з підготовки до національного мультипредметного тесту на платформі iLearn.

Під час вебінарів всі охочі зможуть дізнатися деталі вступної кампанії 2022 року, аспекти підготовки та складання НМТ, ознайомитися з виконанням тестових завдань, порадами досвідчених експертів щодо розподілу часу під час складання тесту тощо.

Розклад вебінарів – за посиланням, переглядати записи можна на платформі iLearn або на YouTube-каналі. Також завдяки iLearn можна виконувати короткі тематичні тести з української мови, математики та історії України.

 

ПРОДОВЖЕННЯ НАВЧАННЯ ТА ОТРИМАННЯ ДОКУМЕНТІВ УЧНЯМИ ШКІЛ,
ЯКІ ПЕРЕБУВАЮТЬ НА ТИМЧАСОВО ЗАХОПЛЕНИХ ТЕРИТОРІЯХ

МОН розробило рекомендації щодо продовження навчання та отримання документів про освіту для учасників освітнього процесу та батьків учнів, які перебувають на тимчасово окупованих територіях.

Докладно з рекомендаціями, а також з контактами для допомоги обрання закладів щодо продовження навчання ознайомлюйтесь тут

 

АЛГОРИТМ ДІЙ ДЛЯ ВІДНОВЛЕННЯ
КАЗНАЧЕЙСЬКОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ НА ТОТ

На сайті МОН оприлюднено:

  • алгоритм дій для відновлення обслуговування через органи Казначейства у разі перебування на тимчасово окупованій території та відсутності посадових осіб із правом першого/другого підпису фінансових документів;
  • алгоритм дій для відновлення обслуговування через органи Казначейства в разі перебування на тимчасово окупованій території та відсутності ключів електронного цифрового підпису (під‘єднання до системи дистанційного обслуговування).

Із ними можна ознайомитись за посиланням

 

ПОСІБНИК ДЛЯ УКРАЇНСЬКИХ ШКОЛЯРІВ У ЄС,
ЯКИЙ ДОПОМОЖЕ ПОДОЛАТИ МОВНІ БАР’ЄРИ

Європейський Союз розробив практичний посібник, що допоможе подолати мовні бар’єри та перші труднощі у спілкуванні завдяки піктограмам. Буклет містить прості зображення, що супроводжуються найбільш уживаними в побуті фразами (українською та всіма мовами країн ЄС).

Посібник можна завантажити за посиланням

Більше про підтримку України Євросоюзом можна дізнатися на офіційному каналі.

 

ПУТІВНИК ПО ВСЕУКРАЇНСЬКІЙ ШКОЛІ ОНЛАЙН

Представники Українського інституту розвитку освіти презентували «Путівник по Всеукраїнській школі онлайн», що допоможе всім охочим зорієнтуватися в історії та використанні платформи ВШО.

Путівник містить інструкції до інтерфейсу, рекомендації щодо реєстрації, організації дистанційного й змішаного навчання, а також забезпечення доступності ВШО для учнів з особливими освітніми потребами.

Завантажити путівник можна за посиланнямКрім того, представники Всеукраїнського фонду «Крок за кроком» сприяли створенню англомовної версії.

 

НАБІР У ГРУПИ ПСИХОЛОГІЧНОЇ ПІДТРИМКИ ВЧИТЕЛІВ
У МЕЖАХ ПРОЄКТУ «ПОРУЧ»

У проєкті психологічної підтримки «Поруч», створеному ЮНІСЕФ у партнерстві з МОН, відкривається новий напрям – групи підтримки для освітян. До участі запрошуються вчителі, які під час війни відчувають потребу у спілкуванні з колегами та фахівцями-психологами.

Онлайн-зустрічі тривалістю 60 хвилин відбуватимуться на платформі Zoom двічі на тиждень упродовж місяця. У групі працюватиме до 10 учасників та ведучий-психолог.

Щоб долучитися до проєкту, заповніть форму. Час проведення зустрічей погоджуватимуть індивідуально з кожним учасником групи. Участь безкоштовна. 

 

ПСИХОЛОГИ І ПЕДАГОГИ ДБАЮТЬ
ПРО ПСИХІЧНЕ ЗДОРОВ’Я ДІТЕЙ ТА ДОРОСЛИХ

Турбота про дитину неможлива без турботи про дорослих, які з нею поряд. Саме від психологічного стану дорослих людей, їхньої ресурсності, залежить стан дитини.

Група волонтерів-психологів, що реалізує проєкти для дітей, створила телеграм-канал «Подбай про себе», метою якого є підтримання психічного здоров’я українців. Щодня тут публікують максимально легкі та корисні поради з питань безпеки, психології, цікаві факти та спостереження. У коментарях учасники можуть спілкуватися з адміністраторами каналу – фаховими психологами.

 

ВІДБІР «РОДОВІДУЧИТЕЛЬ – 2022» ТРИВАТИМЕ ДО 20 ТРАВНЯ

Проведення Всеукраїнського освітньо-методологічного відбору «РодовідУчитель – 2022» сприятиме виявленню та поширенню кращого досвіду дистанційного навчання в закладах загальної середньої освіти. 

Для участі необхідно заповнити аплікаційну форму до 20 травня включно та презентувати власні методологічні напрацювання. 

Учасниками відбору можуть стати вчителі початкових класів і ті вчителі, які викладають навчальні предмети (інтегровані курси) на рівні базової середньої освіти. Фіналісти презентують фрагменти дистанційних уроків, технологічну карту до них, дидактичні матеріали та інструкції для учнів.

Матеріали переможців розміщуватимуться на платформі «РОДОВІДшкола», а кожен учитель проєкту отримає грошову винагороду від засновника відбору.

 

На сьогодні все! Дякуємо, що залишаєтесь із нами на зв’язку.

До наступного четверга!

 

З любов'ю
команда Міністерства освіти і науки України

 

- - -

Нагадуємо, що отримувати цю розсилку – справа виключно добровільна. Якщо ви НЕ ХОЧЕТЕ її читати, будь ласка, дайте знати у цій формі.

Якщо ж ви знаєте колег, які теж хотіли би отримувати такі листи, надішліть їм для заповнення посилання на відповідну анкету:

Ви також можете дати нам поради щодо вдосконалення наших листів – це можна зробити за посиланням

Немає коментарів:

Дописати коментар